Beglazing

Glas

Glas is er in vele soorten en maten. Te denken is aan enkelglas, figuurglas, gelaagd glas, gehard glas, spiegels etc.

Enkelglas wordt vaak gebruikt voor binnenkozijnen en niet verwarmbare gebouwen zoals tuinhuizen en bergingen.

Voor buitenkozijnen wordt in de meeste gevallen isolatieglas toegepast waarbij HR++ het meest gangbaar is. Wanneer glas laag aan de grond geplaatst wordt, bestaat de mogelijkheid dat er sneller breuk in dit glas komt.  Het is verplicht gesteld dat nieuwbouw en openbare gebouwen waarbij het glas lager als 85 cm vanaf de vloer begint uitgevoerd dient te worden als gelaagd glas.  Bij renovatie in de particuliere sector is de keuze aan de opdrachtgever of men al dan niet gebruik maakt van gelaagd glas. Door het  toepassen van veiligheidsglas in de vorm van gelaagd glas wordt de kans op letsel aanzienlijk verkleint. Gelaagd glas is opgebouwd uit 2 lagen glas met daartussen een kunststof folie. De ruit zal wel kapot gaan maar er komen geen scherven vrij, deze blijven namelijk aan de folie plakken. Gelaagd glas is ook gelijk extra geluidwerend en heeft ook een inbraakvertragende werking.

Ook bij het toepassen van gehard glas kan men minder letsel oplopen bij breuk van het glas. Bij breuk van gehard glas ontstaan duizenden kleine glasbrokjes. Gehard glas kan in tegenstelling tot normale beglazing grote warmteverschillen opvangen. Gehard glas wordt meestal toegepast voor (douche)deuren en wanden, spatschermen in keukens en tafelbladen.

Wij informeren u graag over de ruime keuze aan mogelijkheden met betrekking tot beglazing.

glas

Wat is HR++ glas?

hoog rendements glas, is isolerend dubbelglas, bestaande uit twee glasplaten die door een afstandhouder (zoals een metalen kader) aan de rand van het glas uit elkaar worden gehouden. Vervolgens zijn de randen van het glas afgesloten met een speciale kit zodat er een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas wordt bij standaard dubbel glas gevuld met lucht. Bij HR++ glas wordt deze tussenruimte gevuld met edelgas en is het glas aan één zijde gecoat waardoor het extra isoleert. Hoe goed HR++ isoleert kunt u aflezen aan de U-waarde in de tabel hieronder. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie.

Soort glasIsolatiewaarde (U-waarde)
Standaard dubbel glas2,7
HR1,7 – 2,0
HR+1,3 – 1,6
HR++1,2
HR+++0,5 – 0,9

HR++ glas is de populairste HR glassoort. Het isoleert namelijk zoals eerder beschreven zeer goed. Deze beglazing biedt u daarom de volgende 3 voordelen:

  • HR++ glas beperkt warmteverlies
  • HR++ glas zorgt voor lagere energiekosten
  • HR++ is verkrijgbaar met een extra zonwerende optie
neuslat

Geventileerde neuslatten

Waarom geventileerde neuslatten? Wanneer de gevelkozijnen zijn voorzien van traditionele (rechthoekige) glaslatten zullen kitnaden na verloop van tijd degradatie vertonen. Deze worden zichtbaar door openstaande naden, onthechting of afbladderen van verf. Hierdoor kan regenwater door capillaire werking tot in de sponning doordringen. Het vocht kan hier niet weg en er zal door ophoping (schimmels) houtrot ontstaan. Dit kan mogelijk al geruime tijd spelen omdat dit zich niet direct aan het oppervlak laat zien.

Door op alle liggende delen geventileerde neuslatten aan te brengen en de glaslatten rondom te schilderen tot 2 mm over het glas (dus ruim over de beglazingskit), kan vocht niet achter de glaslat tot diep in de sponning komen. Deze neuslat wordt op kunststof stelblokjes van 5 mm geplaatst, zodat er voldoende ventilatieruimte onder de lat is en vocht kan verdwijnen. Ook valt de “neus” van de neuslat 5 mm over de onderdorpel heen ter bevordering van een goede ventilatie. De neuslat wordt nu ca. 8 mm korter afgezaagd dan de sponningbreedte van het kozijn. Deze ruimte wordt later opgevuld met een elastische beglazingskit om het uitzetten en krimpen op te vangen. Het verdient aanbeveling om de glaslatten, bij het bevestigen met RVS schroeven, voor te boren om scheurvorming in de latten te voorkomen. De geventileerde glaslatten mogen niet in een aan de onderzijde voorkomende uitsparing afgekort worden, maar dienen bij montage volledig steun te vinden op de dorpel in de nabijheid van de stijlen.

Booij Schilderwerken & Totaal Onderhoud Uw glaszetter in Assendelft, krommenie, wormerveer, wormer, zaandijk, koog a/d zaan, westzaan, zaandam en omstreken